Sedan 2006 är det två hektar stora skogsområdet på Gunnar Mårdéns och Clas Rydbergs gemensamma mark i Björkvik klassat som ett biotopskyddsområde. Skogsstyrelsen bestämmer därmed över själva skogen.
Sprider sig i området
När ett granbarkborreangrepp konstaterades under våren och sommaren så ville markägarna avverka skogen för att vara säkra på att granbarkborren inte skulle sprida sig till den skog som finns i direkt anslutning till skyddsområdet.
– De flesta granarna är ju döda här, och sedan har det spritt sig in i vår produktionsskog som ligger granne här. Den har vi nu börjat avverka i förtid, säger Gunnar Mårdén.
Skogsstyrelsen säger nej
Efter att Gunnar Mårdén hört av sig till Skogsstyrelsen har en kontrollant varit på plats, och parterna är överens om att träden är angripna. Men enligt det regelverk som finns är avverkning inte ett alternativ.
Skogsstyrelsens tjänsteman meddelade i juni att beslutet bland annat motiveras med att riskerna med en avverkning är för stora, och att även döda träd på sikt kan gynna biotopskyddet.
Se reportaget ovan med bilder från platsen och Skogsstyrelsens kommentar till kritiken.
Biotopskyddsområde
Biotopskyddsområde är en skyddsform som kan användas för små mark- och vattenområden, så kallade biotoper. Det handlar om områden som på grund av sina särskilda egenskaper är värdefulla livsmiljöer för hotade djur- eller växtarter. Genom att skydda sådana värdefulla naturmiljöer förbättras förutsättningarna för att långsiktigt bevara den biologiska mångfalden.
Källa: Naturvårdsverket