– Det pratas inte alls om ofrivillig manlig barnlöshet och om det nämns så görs det ofta av kvinnor som har märkt att deras män lider, säger 44-årige Nicklas Singh Foresti.
Han och hans fru försökte få barn i över tio år, men efter ett missfall och flera försök att bli med barn på konstgjord väg tvingades de till slut inse att deras dröm kanske aldrig skulle bli sann.
Lider av depression
Han säger att han fortfarande lider av depression på grund av barnlösheten.
– Det är en klump inombords som man inte kan bli av med. Man tänker, vad gör jag här och vad har jag för syfte i samhället?
Ungefär var femte man, eller 23 procent alla män i Sverige, har inte blivit pappa vid 45 års ålder. Motsvarande siffra för kvinnor är omkring 13 procent.
”En man förväntas bära sitt eget lidande”
Ändå talas det sällan om manlig barnlöshet, kanske för att män själva inte öppet berättar. Nicklas tror att traditionella könsroller och förväntningar om hur män bör vara kan påverka.
Vad tror du det får för effekter att män inte pratar om det?
– Att män mår mycket sämre än vad vi skulle behöva göra, säger Nicklas.
Till vardags jobbar Nicklas som museitekniker och vid sidan av jobbet pluggar han museologi på deltid. Han är också en av uppemot 3000 troende sikher i Sverige och bär därför långt skägg och turban.
– Inom sikhismen är det viktigt att hjälpa sin nästa och turbanen fungerar som en identifikation så att folk ska veta vem som är sikh, säger Nicklas.