Det är framförallt äldre kvinnor som blir kontaktade och lurade att lämna ifrån sig värdesaker så som guld, kontanter och kontokort.
Polisen vill gripa dem på plats
– Mängden och tillvägagångssätten gör att vi tror att de kan begå fler brott. Och vi hoppas att vi kan få kontakt med äldre när det sker så att vi kan gripa dem på plats, säger Åsa Willsund som är presstalesperson för polisen i region Öst.
I Norrköping har bedragarna ringt upp om påstådda bluffakturor från ett telefonbolag som skickats till den äldres bank, varav samtalet kopplats vidare till en falsk banktjänsteman. Denne uppger därefter att banken har öppnat ett bankfack för att skydda den äldres värdesaker – och att de ska skicka väktare från ett säkerhetsbolag för att hämta dem. Värdesakerna hämtas sedan upp hos den äldre, men behålls av bedragarna.
Låtsas vara polis
I Jönköping ska kvinnor i 90-års åldern ha blivit lurade av en bedragare som utgett sig för att vara polis. I båda fallen hävdade bedragaren att det skett inbrott i närheten och att denne behövde komma in i kvinnornas lägenheter. När bedragaren sedan gick saknades både smycken och kontokort.
– Det är så otroligt magstarkt att säga att man kommer från en brottsbekämpande myndighet när man i själva verket lurar av pengar från äldre, säger Åsa Willsund och fortsätter:
– Om polisen kommer ut till ett bostadsområde eller trapphus är det ofta något akut som har hänt och då har de polisuniform på sig. Det brukar inte bedragarna ha. Sedan ska man alltid be om att få se polislegitimation.
Polisen har nu gått ut med en varning om att samma personer kan försöka begå liknande brott i Sörmland.