• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Strängnäs sett från ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör HR-chefen Anna Kropp om jävssituationen i Strängnäs kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Chef anställde släktingar – Strängnäs kommun ser över korruptionsrutiner

Uppdaterad
Publicerad

En visselblåsarutredning slår fast att en chef på Strängnäs kommun anställt närstående och attesterat fakturor från sitt barns bolag. Trots att det går emot de egna reglerna för jäv. Nu ser kommunen över korruptionsreglerna.

– Det är olämpligt att det blev så här, säger HR-chefen Anna Kropp.

Kommunen fick kännedom om situationen tack vare en visselblåsare. Enligt anmälaren hade en enhetschef anställt två nära släktingar och dessutom anlitat ett företag som ägs av enhetschefens barn.

Strängnäs kommun anlitade en extern juristbyrå som granskade fallet. De kom fram till att enhetschefen vid den ena rekryteringen på egen hand skött annonsering och rekryteringsprocess och konstaterade att det förelåg jäv.

”Har sagt till”

– Vi har riktlinjer men de behöver bli tydligare, säger Anna Kropp.

Är det verkligen riktlinjerna det är fel på?

– Man behöver säkra upp på olika sätt. Vi har sagt till chefen att det var olämpligt. Men det behöver också vara tydligt vad som gäller när vi rekryterar.

I det andra fallet är det inte bekräftat att det var enhetschefen som anställde sin nära släkting, men granskningen konstaterar att det är troligt.

Men enhetschefen tänkte inte på att det kunde röra sig om jäv eftersom enhetschefens underställda deltog i rekryteringarna.

– Det slog mig aldrig eftersom andra medarbetare också önskade fram dem.

Ramavtal

För några år sedan tecknade kommunen ett ramavtal med enhetschefens barns företag. Under en fyraårsperiod fakturerades Strängnäs kommun åtta miljoner kronor av företaget som är verksamt inom samma område som enhetschefen basar över på Strängnäs kommun.

Det var enhetschefens närmsta chef som undertecknade avtalet men några av fakturorna har attesterats av enhetschefen.

Juristbyrån som granskat ärendet skriver att det som pågår på avdelningen inte är professionellt. De föreslår att det upprättas rutiner kring att närståendekopplingar till anlitade bolag ska undvikas.

Inget har hänt

Men ett år efter att utredningen är klar har inget hänt.

”Planen är att uppdatera styrdokument ’Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv i Strängnäs kommun’” i de delar vi blivit uppmärksammade på”, skriver HR-avdelningens förhandlingschef Ingegerd Jakobsson i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.