Sedan 2007 finns clownklubben i Sörmland som för närvarande består av åtta clowner som delar på besöken.
– Det finns många utmaningar och barnen är inte här för att bli underhållna, säger Rebecka Melin.
Även fast barnen inte blir friskare av clownbesöken kan de ha en positiv inverkan på vården, menar barnsjuksköterskan Cecilia Bratt på Mälarsjukhuset.
– De kan vara stöd och till hjälp när barnen måste ta mediciner eller olika prover, säger hon.
– Vi måste göra det barnen inte tycker om, de kan bara göra det roliga.
Koll inför besöken
Innan clownerna träffar barnen är det handsprit och munskydd som gäller.
– När vi är på sjukhuset får vi en rapport av personalen så vi vet vilka rum som vi inte alls ska besöka och var det kan vara lämpligt. Sedan är vi otroligt försiktiga och lyhörda när vi träffar barnen, säger Rebecca Melin.
– För oss är barnet som är det viktigaste. Vi lyssnar på barnet och har hundra procent fokus på barnet, säger Jannine Rivel som går under clownnamnet Josette.
I ett av rummen hittar clownerna treårige Daniel. Här trollas det med en bilderbok och Daniel får även en hund av gjord av en ballong.
– Det ger glädje och man glömmer bort det som gör ont och är jobbigt, jag tycker det är positivt, säger mamma Elsi Barsona.
Sjukhusclownens dag
Under tisdagen samlas sjukhusclowner i Eskilstuna, från Gällivare i norr till Ystad i söder. Syftet är att träffa varandra och utbyta erfarenheter. Samtidigt är det också seminarier och workshops om sjukhusclownens roll i vården med personal från olika vårdavdelningar.
– Som i alla andra yrkesgrupper behöver man träffas för att se hur yrkesrollen förändras med tiden, säger Jannine Rivel.
I videoklippet ovanför: Följ med sjukhusclownerna Beccalur och Josette under ett besök på barnavdelningen i Eskilstuna.