– Vi ser att museerna drabbas hårt och snabbt. Man ska komma ihåg att besöksintäkterna är en liten del av intäkterna för ett museum. Vi har också många museer som hyr ut lokaler för olika event och vernissage, en intäktsmöjlighet som ryckts undan på grund av corona, säger Jeanette Gustafsdotter.
En miljard i uteblivna intäkter
Redan innan coronakrisen bröt ut led flera museer i Sverige av ekonomiska problem.
– Enligt en enkät till Sveriges Museers medlemschefer angav hälften av de svaranden att de har ett sämre ekonomiskt läge än året innan. Fler än hälften svarar att de har dåliga möjligheter att bedriva en aktiv samlingsförvaltning, säger Jeanette Gustafsdotter.
Krisen har bara förvärrat problemen och många museer riskerar nu att göra stora förluster. Enligt Sveriges Museer rör det sig om förluster på ungefär en miljard kronor.
Många riskerar uppsägning
Att museerna led ekonomiskt redan innan krisen berörde även personalen. Inför 2020 planerade var tredje museum att varsla personal under året, enligt Länsmuseernas samarbetsråd. Utöver det som planerats kommer nu ytterligare 100 anställda att drabbas. Detta på grund av coronakrisen.
Länsmuseernas samarbetsråd har även räknat på det minskade antalet besökare till museerna.
– Länsmuseerna har cirka 4 miljoner årliga besökare. Står sig april månads besökssiffror året ut handlar det om ett totalt tapp på omkring 3 miljoner besökare som i sig leder till stora intäktsbortfall, skriver Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.
Ljus i tunneln
Det är inte bara mörker som kommer med coronapandemin. Digitaliseringen som verkligen tagit fart har tydligt visat vad museerna bär på.
– Vi har ett ställe där vi samlat samtliga Sveriges museers digitala utbud och om man går igenom det så ser man vilket fantastiskt samhällsskatt som museerna bär på. Vilken kunskap de har och hur viktig den är.