Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Lagerström Hillermo och Simona Hammar berättar vad de gör som Eskilstuna kommuns nya förskolelotsar. Foto: Erika Landt/SVT

De ska få fler barn att gå i förskola i Eskilstuna

Publicerad

För att få fler barn att gå i förskolan har Eskilstuna kommun börjat med så kallade förskolelotsar. Det här efter nya bestämmelser i skollagen. Uppdraget för lotsarna är bland annat att söka upp och informera föräldrar om varför det är bra för barnen att gå till förskolan.

Från och med 1 juli i år började nya bestämmelser i skollagen att gälla. Alla kommuner behöver numera arbeta uppsökande och ta kontakt med vårdnadshavare till de barn som inte har en plats i förskolan.

I Eskilstuna kommun har det här inneburit att förskolelotsar har införts. Det är tre personer som jobbar i de tre områden där det finns flest barn utan en förskoleplats: Årby, Fröslunda och City. Birgitta Lagerström Hillermo och Simona Hammar är två av dem.

– Vi har hela kommunen som arbetsområde, men det är mer av att vi ska kanske ska ha kontakter med förskolorna i de här områdena, säger Birgitta Lagerström Hillermo.

Över 100 barn saknar placering

Det är 28 barn som nu ska erbjudas en förskoleplats till hösten. I kommunen är det totalt runt 120 barn, över tre år, som ännu inte har en placering.

– Även de familjerna ska vi försöka nå på olika sätt, säger Lagerström Hillermo.

Språkutveckling i fokus

Samtidigt, enligt förskolelotsarna, är det inte siffran för antalet inskrivna i förskolan som är låg i kommunen, utan snarare närvaron i vissa områden. En del i deras uppdrag är att informera familjerna om varför det är viktigt att gå till förskolan, vilket de säger är för språkutvecklingen.

– Språken är ju nyckeln till livet, att lära längre fram och att vara förberedd för att man börjar skolan. Då behöver du kunna svenska. Så det är ju absolut huvudsyftet och det är ju huvudsyftet med vårt uppdrag.

Hör mer om hur lotsarna arbetar i kommunen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.