Den hembrända spriten snart ett minne blott

Publicerad

Det bränns allt mindre hembränd sprit i Sverige. Det vittnar både polis och alkoholforskare om. Hembränningen kan inte konkurrera med billig utländsk sprit.

– Tillgången på billig sprit från Danmark och Tyskland har ökat. Jag tror att det har ersatt hemtillverkningen till stor del, säger Mats Ramstedt, alkoholforskare på Karolinska Institutet.

Björn Trolldal på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är inne på samma linje. CAN har sedan år 2000 mätt svenskarnas alkoholkonsumtion och ser att resandeinförsel för eget bruk och smuggelsprit till stor del ersatt den hembrända alkoholen.

”Inget som förvånar oss”

– Det här är inget som förvånar oss längre eftersom det är förändringar som skett för ett tiotal år sen. Numera är nivåerna ganska stabila, säger Björn Trolldal.

Förra året polisanmäldes 56 fall av olovlig sprittillverkning i Sverige. Det är en radikal minskning jämfört år 2000 då 936 polisanmälningar gjordes, visar Brottsförebyggande rådets statistik.

I de sörmländska kommunerna har bara ytterst få anmälningar gjorts under den senaste tioårsperioden. År 2017 anmäldes fem personer för att olovlig sprittillverkning och inte enda under hela förra året. Däremot anmäldes två personer förra året för att utan lov ha förvarat hembränd sprit/mäsk hemma, i Eskilstuna respektive Strängnäs.

Tomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, är inte förvånad över de låga siffrorna.

Hemtillverkad öl på modet

– Jag tror att det är väldigt mycket jobb för väldigt lite sprit. Det handlar om att få tag på delar till en hembränningsapparat och mäsk är också förenat med mycket doft. Sen är det också svårt att få bra kvalitet, säger Tomas Bergqvist.

Men om den hembrända spriten är på dekis så är egentillverkad öl på modet.  CAN kan i sina mätningar se en ökande trend att allt fler brygger eget starköl, vilket är lagligt att göra för eget bruk.

– Men det handlar fortfarande bara om någon enstaka procent av totalkonsumtionen, säger Björn Trolldal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.