Svenska jordgubbar smakar mer än andra eftersom Sverige ligger högt norrut på jordklotet och kylan bidrar till sötman i bären. Ju högre norrut man kommer i landet desto sötare blir jordgubbarna.
– Vi vill gärna ha svala nätter, men utan minusgrader. Kyla innebär att vi sparar mer socker i jordgubbarna så vi får sötare bär, säger Peter Johansson som odlar jordgubbar på en gård utanför Eskilstuna.
Norrländska jordgubbar ännu smakrikare
Det är det som gör att sörmländska jordgubbar generellt smakar mer än jordgubbarna söderifrån.
– Och det är det som gör att jordgubbar från norrbotten ofta smakar något mer än vad våra jordgubbar gör, säger Peter Johansson.
Få odlare i Mellansverige
Men jordgubbarna är få i år. Nu till midsommar är det i princip bara de som bor nära en odling som kommer kunna få närodlade jordgubbar i Mellansverige.
Alla andra kommer att få sina bär söderifrån, från stora gårdar i till exempel Skåne, Blekinge och Halland.
Orsaken är att det inte finns så många odlare här som det gör i Skåne. Enligt Peter Johansson beror det på att odlingskulturen är svag i Sörmland och hela Mellansverige i jämförelse med odlingskulturen i Skåne.
– Sedan har vi en kortare växtodlingssäsong, och det gör stor skillnad. Den tredje orsaken är att vi har fina och näringsrika jordar i Sörmland, men det är styva lerjordar som är svårarbetade, säger Peter Johansson.