Att maten har blivit dyrare borde inte ha undgått någon. Enligt SCB har genomsnittspriserna i matbutikerna stigit med 22,5 procent. För ett flertal grönsaker har prisökningen varit större än så. Både purjolök och blomkål har blivit mer än 79 procent dyrare jämfört med februari i fjol. Det är särskilt under den senaste månaden som priserna skjutit i höjden.
– Priserna på grönsaker brukar stiga i februari men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.
Ökningen större än på decennier
Enligt SCB har fjolårets prisökning varit större än på flera decennier. Inte sedan början av 1950-talet matpriserna ökat så mycket på ett år i Sverige.
– Det märks varje dag när man handlar. Det är stora skillnader jämfört med för ett år sedan, säger Tomas Eriksson som handlade ute på Tuna Park under onsdagen.
Samma dag kallade finansminister Elisabeth Svantesson (M) till sig matjättarna för att diskutera prisökningarna.
– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjder priserna i onödan, sa Svantesson i ett uttalande till TT.
I klippet hör du hur de höga matpriserna drabbat tre kunder i Eskilstuna.