Avfallsbalar till vänster i bild, en politiker som tittar i kameran till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har inte kommunen tagit bort avfallsbalarna än? Hör Geerth Gustavsson (S), ordförande i miljö- och räddningstjänstnämnden, svara i klippet ovan. Foto: SVT

19 000 dumpade avfallsbalar kvar i Eskilstuna – fyra år senare: Kan landa på 20 miljoner för skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 19 000 avfallsbalar står idag fortfarande kvar på en industritomt i Barva utanför Eskilstuna – fyra år efter att miljöskandalen uppdagades. Nu säger kommunen att notan som kan landa på nästa 20 miljoner kan skattebetalarna stå för.

Det konkursade bolaget MNT, vars moderbolag är det skandalomsusade Think Pink, misstänks för miljöbrott då man ska ha dumpat avfall runt om i landet.

Idag åtalades elva personer, en av dem är Think Pinks tidigare vd och ägare Bella Nilsson, eller ”Queen of trash” som hon också kallas. Åtalet är ett av de största miljömålen hittills och bara förundersökningen uppgår till cirka 45 000 sidor.

Dumpat på flera håll i Sörmland

Enligt åtalet har bolaget dumpat avfall i bland annat Eskilstuna, Flen och Strängnäs. Enligt GP är avfallet i Flen borttaget. Miljöinspektören David Aronsson i Eskilstuna säger att avfallet i Strängnäs också är borttaget men att det i Eskilstuna är kvar.

– Det har gjorts prover på plats som visat att det inte är några indikationer på att det är ett akut problem. Vi har varit i kontakt med Naturvårdsverket som inte heller anser att det är tillräckligt akut för att skjuta till statliga medel, säger David Aronsson.

Inväntar dom

SVT Sörmland har varit i kontakt med ägaren till marken där balarna ligger – som inte vill ge någon kommentar.

Geerth Gustavsson (S), ordförande i miljö- och räddningstjänstnämnden, säger att kommunen inväntar den juridiska processen innan man tar ställning till att agera. Han säger också att det kan påverka ett eventuellt skadestånd som kommunen kan få ifall de skulle försöka flytta på avfallet.

– Eftersom man gjort bedömningen att det inte är farligt så kan vi invänta den juridiska processen. Det borde inte heller vara skattebetalarna som ska stå för kostnaden att få bort byggavfallet, säger Geerth Gustavsson (S).

Kommuner i Sverige där avfallet har hittats:

Botkyrka

Huddinge

Norrtälje

Eskilstuna

Gullspång

Skövde

Västerås

Strängnäs

Flen

Haninge

Håbo

Laxå

Norberg

Uppsala

Östhammar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.