Det var i ett klassrum som misshandeln ska ha skett. Foto: Robin Hult/SVT

Efter skolmisshandeln i Nyköping: Person misstänks ha försökt påverka utredning

Uppdaterad
Publicerad

En person misstänks nu ha försökt påverka utredningen om skolmisshandeln på gymnasiet Gripen. Det uppger åklagaren Adolf Moberg Oleszkiewicz.

– Jag ser ytterst allvarligt på om man försöker påverka målsäganden eller vittnen till händelsen.

Tre unga män är misstänkta för en grov misshandel som inträffade på gymnasiet tidigare i veckan. En av dem, en 18-åring, häktades under fredagen. De två andra, som är under 18 år, har släppts på fri fot.

– När man inte har fyllt 18 så krävs det synnerliga skäl för häktning, säger Adolf Moberg Oleszkiewicz.

Utreder påverkansförsök

Flera personer, som var med vid händelsen, har ställt upp och vittnat under utredningens gång.

Men nu har det fattats misstankar om att en person begått övergrepp i rättssak. Det vill säga försökt påverka målsäganden eller vittnen till händelsen.

– Det har kommit till min kännedom att det ska finnas ett sånt försök i något skede och det ska utredas i full kraft, säger Moberg Oleszkiewicz.

Exakt vad som ska ha hänt går åklagaren inte närmare inpå, men han säger att det är en person som är misstänkt. Den personen är heller inte någon av dem som varit frihetsberövade tidigare.

Rektorn Heléne Linder och en polisbil framför gymnasiet Gripen i Nyköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska speciella insatser krävas för att få en lugn skola? Hör Heléne Linders, rektor på Nyköpings gymnasium, svar i klippet. Foto: Erika Landt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.