Före pandemin serverade de tre kommunala gymnasieskolorna i Eskilstuna sammanlagt omkring 2 500 portioner skolmat varje dag. Under pandemin är det istället runt 530 portioner som äts. Det inkluderar den mat som serveras i matsalen och som äts av de elever som av olika skäl behöver vara i skolan.
De matlådor som produceras i skolköken och som elever kan hämta uppskattas av en del, men ratas av desto fler.
Restaurangmat i våras
Under fem veckor i våras infördes en typ av takeaway-system i Eskilstuna kommun för att gynna restaurangnäringen. Elever kunde äta på anslutna restauranger i Eskilstuna och kommunen stod för notan. Uppemot 70 procent av eleverna använde tjänsten. Betydligt fler än de som väljer skolkökets hämtmat.
Uppskattningsvis äts ett hundratal matlådor varje dag, berättar kostchefen Lina Sjöberg. Något hon har dubbla känslor inför.
– Det är bra att eleverna tar hänsyn till rekommendationerna och inte använder kollektivtrafiken, vilket de behöver göra för att hämta sina matlådor, men samtidigt vill vi ju att de äter mat så att de orkar studera.