Två unga pojkar går på en stig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: hör vad Sainey, Kerlos och Elsa tänker om att de bor i en av de grönaste städerna i landet. Foto: Nova Stark/SVT

Eskilstuna tredje grönast i Sverige – Kerlos: ”Är en bra miljö”

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport, som är baserad på satellitdata, visar att Eskilstuna är den tredje grönaste staden i hela landet. En förklaring till det kan vara befolkningsmängd och geografiska förutsättningar.

Det är Husqvarna Group som står bakom rapporten.

– Vi väger samman andelen grönyta med hälsan hos den grönyta som finns och vi tittar även på hur fördelad gröna områden är i staden, berättar Erik Swan, grönytespecialist och projektledare på Husqvarna Group.

Eskilstuna placerar sig högt på listan, strax efter Uppsala och Linköping, med totalt 52 procent grönyta.

– Varför Eskilstuna är grönt i grunden handlar mer om hur det sett ut från början, men Eskilstuna är inte heller bland de mest befolkade och tätbebyggda städerna. Det finns mer villatomter och annat som normalt är gröna.

Grönområdena minskar

Husqvarna Group har sedan 2019 analyserat städer runt om i världen, i år över 300, däribland de 20 största städerna i Sverige. Enligt Erik Swan är de nordiska städerna de grönaste i världen, men trenden visar att grönområdena minskar.

– Vi vill uppmärksamma att trenden är att det går ner. Eskilstuna ligger väldigt bra till i våra mätningar, men även i Eskilstuna minskar det och det är en fråga för hela Eskilstuna och inte bara för kommunen. Där måste man hitta samverkansformer för att jobba för att bibehålla den gröna utbredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.