Delad bild. Till vänster, en man i hjälm, skyddsglasögon och hörselkåpor. Till höger, ett sönderbombat g´hus i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur reagerar folk när flyglarmet går och vad är ”tvåväggarsprincipen”?” Se Alex Voronov berätta i klippet. Foto: Alex Voronov

Eskilstunabon Alex Voronov har sett kriget i Ukraina på nära håll: ”Det här är också vårt krig”

Uppdaterad
Publicerad

Ledarskribenten och Eskilstunabon Alex Voronov har sina rötter i Ukraina och har bevakat händelser i landet sedan slutet av 90-talet. Två veckor innan Ryssland inledde sin invasion var han där.

– Människorna följde vad som sades från Moskva. De visste vad som skulle kunna inträffa, en känsla av ett överhängande hot, men alla hoppades att det inte skulle ske, säger han.

Sedan kriget bröt ut har han besökt landet vid ett flertal tillfällen. Att vara där är viktigt, menar han.

– En del saker kan man bevaka från Sverige, men att träffa ukrainare och höra om deras situation kräver resor, säger Alex Voronov.

Kriget i Ukraina

”De flesta har en anhörig vid fronten”

Eftersom han kan språket har han lättare att prata med människor han möter.

– De flesta har en anhörig som är vid fronten, många har förlorat anhöriga eller har någon som är flykting i Europa. Ekonomin är dålig så många har två jobb för att klara av sin försörjning, säger han.

Krigets närvaro

– Jag hör flyglarm, ser soldater och förstörda byggnader. Kriget är närvarande även om det inte smäller hela tiden, säger Alex Voronov.

I boken Blågula kriget, som han nyligen gav ut, följer han tre svenskar som på olika sätt gör insatser i Ukraina. Med boken hoppas han att hålla kriget aktuellt och i människors blickfång.

Stödet från väst viktigt

Stödet från väst är viktigt, menar Alex Voronov, för att inte Ukraina ska förlora det krig som för ukrainarna startade med Rysslands annektering av Krim 2014.

– Man måste ta det här på allvar, att man ser det här också som vårt krig. Ryssland angriper inte bara Ukraina utan hela den internationella ordningen, vilket i förlängningen hotar andra länder, säger Alex Voronov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet