Eskilstunapolisen följer inte direktiv om sexbrott inför festival

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunapolisen kommer inte följa polisens nationella direktiv gällande hur sexbrott ska motverkas och åtgärdas på årets Parkfestival. Detta trots att Eskilstuna sticker ut när det gäller anmälningar om sexofredanden utomhus.

Efter de sexuella ofredanden och våldtäkter som förekommit på publika arrangemang de senaste åren, tog polisen fram nationella direktiv för att förebygga och åtgärda sexbrott bland unga i all publik miljö.

Något som Eskilstunapolisen väljer att avstå ifrån att följa under årets Parkfestival i augusti, vilket P4 Sörmland berättade först.

Sexuella ofredande på festivaler

– Vi följer inte direktiven fullt ut. Men jag är trygg i vårt arbete med Parkfestivalen, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Annan brottslighet

Christer Sjöqvist menar att sexbrott inte har förekommit på Parkfestivalen tidigare år.

– Vi ser att den problembilden har minskat, säger han.

Trots det visar polisens lägesrapport över sexuella ofredanden 2015-2016 att Eskilstuna, tillsammans med Stockholm, Örebro och Göteborg, är en av de kommuner där flest anmälningar om sexuella ofredanden på gata, väg eller i park har gjorts.

– Jag har inte tagit fram den rapporten. Men det är klart att det förekommer. Och det ser vi allvarligt på. Det är noll tolerans, säger Christer Sjöqvist.

– Vi gör alltid vårt bästa för att förebygga all brottslighet, även om vi inte följer direktiven. Vi har bra planering och ett bra samarbete med arrangörerna, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Varför ska ni inte följa direktiven?

Vi hann inte införa den arbetsmetoden till det här evenemanget, säger han.

Inga riktlinjer

Linda Staaf är chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen, och har tagit fram rapporten som direktiven grundar sig på.

– Rikspolischefen har beslutat om vilka åtgärder som ska genomföras. Det är inte riktlinjer. Det är beslut, säger Linda Staaf till P4 Sörmland

Det här är polisens nationella direktiv

Arbeta efter en samverkansmodell tillsammans med kommuner, arrangörer och andra parter.

Driva och säkerställa en tidig samverkan vid arrangemang.

Ansvara för att en gemensam lägesbild, orsaksanalys och åtgärder tas fram tillsammans med till exempel kommun och arrangör.

Ställa krav på de som arrangerar festivaler för ungdomar, till exempel på antal publikvärdar.

Arbeta med trygghetsskapande åtgärder och ökad synlighet vid offentliga tillställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella ofredande på festivaler

Mer i ämnet