Lisa Edholm, grundskolechef i Eskilstuna kommun. Foto: SVT

Eskilstunas lärdomar från flyktingkrisen 2015 – detta gäller ukrainska barn

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget i Ukraina bröt ut för en dryg månad sedan har närmare två miljoner barn flytt landet. Det rapporterar FN. Hittills har 330 barn från Ukraina kommit till Sörmland och fler väntas.

Enligt de ansvariga skolcheferna på Eskilstuna kommun finns det gott om platser för elever från Ukraina. I första läget finns det plats för 150 förskolebarn, grundskolan är redo att ta emot upp mot 600 elever och de kommunala gymnasieskolorna kan i nuläget ta emot 70 elever.

Ukrainska elever ska ut i skolorna

Under förra flyktingkrisen 2015 placerades alla barn och ungdomar som kom till Eskilstuna i så kallade introduktionsklasser.

Sörmland och kriget i Ukraina

– Det var många ensamkommande som kom och man gjorde bedömningen att de behövde mycket stöttning och att man kunde tillgodose det genom att ha de samlade, säger grundskolechefen Lisa Edholm.

Resultatet ska ha blivit en trygghet för eleverna med mycket språkhandledning på modersmålet. Samtidigt såg man att det svenska språket utvecklades långsamt. Så när skolelever från Ukraina nu kommer till Eskilstuna placeras de, efter kartläggning på Välkomsten, direkt ute på skolorna.

Frångår närhetsprincipen

2015, efter att eleverna lärt sig svenska i introduktionsklassen, erbjöds de en skolplats på närmaste skola. Nu har grundskolenämnden i Eskilstuna beslutat att slopa den så kallade närhetsprincipen för att ge eleverna bättre förutsättningar att bland annat lära sig svenska.

– Nu har vi möjlighet att placera ut elever på skolor som kan ta emot. Naturligtvis i samråd med vårdnadshavare och elever, säger Lisa Edholm.

Detta gäller skolbarn från Ukraina

Barn och ungdomar som går under massflyktsdirektivet har samma rätt till utbildning i Sverige som asylsökande barn och ungdomar.

De som vistas i Sverige utan visum i 90 dagar har inte rätt till skola. Däremot förbjuder skollagen inte att kommunerna ändå erbjuder utbildning.

Barn och ungdomar som går under massflyktsdirektivet eller är asylsökande ska tas emot i skolan senast en månad efter ankomsten.

Det är hemkommunen som ansvarar för att alla barn och ungdomar får den utbildning som de har rätt till.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet