– Det var en kort och intensiv karriär, men jäkligt skoj, så sammanfattar Peter Fröjdfeldt sin tid som fotbollsdomare. Foto: SVT

Exfotbollsdomaren: ”Jag var nog domarnas hatobjekt när jag spelade”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tio år sedan världsfotbollsdomaren, Peter Fröjdfeldt, från Eskilstuna lade visselpipan på hyllan. Idag lever han ett mer tillbakadraget liv men har inte släppt fotbollen helt.

Karriären varade i elva år. Under de åren dömde han matcher på högsta nivå både i Sverige och Europa.

– Det var en kort och intensiv karriär, men jäkligt skoj. Jag har fått döma fotboll i 43 länder. Det trodde man inte när man sprang ut på plan i Gnesta och fick skäll efter första matchen i division fyra.

Fredagsprofilen

Innan fotbollen blev Peter Fröjdfeldts stora intresse var det bandy som gällde. Något som han var så pass duktig på att han spelat i Bandyallsvenskan för både Katrineholm och Västerås.

”Jag var en värsting på plan”

Så varför han blev fotbollsdomare är en fråga han fortfarande ställer sig själv

– Jag var nog domarnas hatobjekt när jag spelade. Jag var en värsting på plan och tänkte att om jag blir domare ska jag i alla fall bli bättre än dem.

Blev mordhotad för beslut på plan

Men att vara fotbollsdomare på världsnivå är inte bara en dans på rosor. Vissa beslut på planen fick allvarliga konsekvenser i Peter Fröjdfeldts liv, så som mordhot vid upprepade tillfällen.

– Barnen fick inte svara i telefonen eller hämta posten. Vi hade en nödtelefon i fyra månader som var direktkopplad till polisen om något skulle hända.

Men när han blickar tillbaka på tiden som domare överväger det positiva det negativa.

Coachar Allsvenskans domare

För tio år sedan lade han visselpipan på hyllan. Men fotbollen kunde han inte släppa helt, han är fotfarande aktiv inom SVFF:s domarstab, vid sidan av sitt arbete på Eskilstuna kommun.

–Nu är jag coach för Allsvenskans tolv domare. Så det är nästan mer fotboll nu än var det var när jag dömde själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet