I en ny rapport slår fackförbundet Seko larm om bristerna inom Sis, som man nu anser är så omfattande att de inte längre går att ”lappa och laga”.
– Nu är problemen av den storleken att vi uppmanar både politiker och myndigheter att göra en total genomlysning för att komma tillrätta med det här. Det är så allvarligt att man måste sätta sig ner och gå igenom det här från grunden, säger Valle Karlsson.
Rapporten bygger bland annat på en medlemsundersökning som Seko genomförde med cirka 800 medlemmar inom Sis i november i fjol. 51 procent svarade.
Mycket droger
Av dessa uppgav 65 procent att det förekommer hot varje vecka och 41 procent att det förekommer våld varje vecka på deras arbetsplats. Drygt hälften svarade att ensamarbete sker varje vecka trots att föreskrifter säger att man minst ska vara två.
Inom missbruksvården av vuxna uppger i princip samtliga svarande, 99 procent, att det förekommer droger på hemmen under behandlingstiden.
– Det här är siffror som talar sitt tydliga språk, säger Valle Karlsson.
– Det här är inte rätt vare sig mot de som är omhändertagna eller mot våra medlemmar som jobbar på de här arbetsplatserna, fortsätter han.
TT: Är det förvånande att det förekommer hot och våld inom Sis, med tanke på vilka klienter man har att vårda?
-Det är inte förvånande att det förekommer, frågan är vad myndigheten gör för att minimera uppkomsten. Undersökningen visar till exempel att man bryter mot föreskrifter att man ska vara två väldigt ofta. Är man två har man betydligt bättre förutsättningar att avvärja våldssituationer än vad man har om man är själv.
Mer komplext
Förfallet har enligt Seko pågått under lång tid och nu kräver facket förändring.
– Det här är en verksamhet som pågår lite i skuggan av mycket annat som händer. Det handlar om de svagaste i samhället och det har en tendens att sopas lite under mattan. Vårt bidrag är att försöka få upp det här i dagens ljus så att man faktiskt gör någonting åt det, säger Valle Karlsson.
Han vill inte förekomma genomlysningen, men listar flera tänkbara åtgärder.
– Vi ser att man har svårt att rekrytera personal, vi tror att man behöver vara fler anställda. Vi tror att de som jobbar där i dag delvis behöver ha annan utbildning. Vi ser också att det i dag är en blandning av psykiska problem och olika drogproblem, vilket ställer speciella krav på dem som ska jobba i den här verksamheten, säger Valle Karlsson.
TT söker Statens institutionsstyrelse.
Fakta: Sis
Statens institutionsstyrelse (Sis) är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.
Sis särskilda ungdomshem tar emot ungdomar med till exempel missbruk och kriminalitet. Det finns 23 särskilda ungdomshem med cirka 700 platser för akutplacering, utredningsplacering och behandlingsplacering.
LVM-hemmen tar varje år emot drygt 1 000 män och kvinnor som blivit tvångsomhändertagna på grund av sitt missbruk. Det finns elva LVM-hem med knappt 400 platser för abstinensbehandling, motivationsarbete eller utslussning.
Sis tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Källa: Sis