– Det är många ungdomar som känner att vuxna inte lyssnar på dem, säger Jörgen Broberg fältare i Fröslunda, Lagersberg och Råbergstorp.
Jörgen har fältat i området sedan i april och nu börjar han lära känna ungdomarna i områdena som börjar våga sig fram till honom och kollegan Dennis, som en del ungdomar känner igen som lärare.
– Jag vill att ungdomarna ska ta tag i skolan och att de i framtiden vågar lämna de här områdena, säger Dennis Us.
Har själv utländskt ursprung
Dennis som själv har föräldrar från Turkiet, hävdar att ett utländskt ursprung inte per automatik behöver innebära utanförskap. Så när ungdomar säger att de inte får jobb på grund av att de har utländskt ursprung berättar han sin egen historia.
Militär, lärare och nu fältare
Bland annat om tiden i Afghanistan med det svenska försvaret och om lärarjobbet han nu övergett för att bli fältare. Han menar att det är viktigt för ungdomarna med positiva förebilder.
– Önskan man har om Svenssonlivet med villa, hund och bil, det livet hoppas jag att de också kommer att ha i framtiden, säger Dennis Us.
Men svarar inte ungdomarna då att det är lätt att säga men, men inte så lätt att göra?
– Det är lätt, viljan är viktig, och man ska våga ta sig utanför området, säger Dennis Us.
Lära känna området
Socialtjänstens fyra fältare är fortfarande i inledningsfasen och man fokuserar fortfarande mest på att lära känna ungdomar, föräldrar, föreningar, skolpersonal, ung fritid och områdespolisen.
På sikt hoppas man dock kunna jobba mer strukturerat och man åker även på en del studiebesök för att se hur andra kommuner jobbar och för att se vilken metod som passar fältgruppen och Eskilstuna bäst.
Fler fältare på gång
För förhoppningen är inte bara att fältarna blir fler, två till förväntas ansluta under hösten eller vintern, utan också att fler bostadsområden i Eskilstuna på sikt får fältare när arbetssättet man nu jobbar fram har satt sig och fungerar.
– Förhoppningsvis kommer några ungdomar på sikt känna att jag fanns där för de och att jag lyssnade, säger Jörgen Broberg, som dock vill vara tydlig med att fältarna inte är några frälsare som ensamma kommer att kunna skapa lugn och trygghet i Fröslunda, Lagersberg och Råbergstorp.
Långsiktigt gemensamt arbete
– Det är viktigt att poängtera att det här är ett långsiktigt arbete där många måste vara inblandade och alla måste ta ett gemensamt ansvar för fältgruppen kommer inte att lösa alla problem. Tyvärr, avslutar fältaren Jörgen Broberg.