Häng med när Fanny Öhman åker till Norrköping för att övningsköra och hör henne berätta om hur det känns att behöva åka till ett annat län för att kunna ta körkort. Foto: SVT

Fanny från Nyköping kan inte övningsköra i hemstaden – finns inga specialbilar

Publicerad

Fanny Öhman från Nyköping har en funktionsnedsättning i halva kroppen, vilket gör att hon inte kan övningsköra med en standardbil. Men då det inte finns någon körskola i Sörmland som har en anpassad bil måste hon åka till Norrköping varje gång hon ska övningsköra. Det är en sträcka på cirka 6 mil, enkel väg.

För att Fanny ska kunna övningsköra behöver hon en speciell spak på ratten samt en vänstergas. Hon behöver också köra med en lärare som kan coacha henne på rätt sätt. Körskolor, som ofta är småföretag, har svårt att kunna tillhandahålla dessa tjänster – vilket resulterar i att hon nu behöver övningsköra i Norrköping.

– Det är inte samma spelregler för oss, säger hon.

Se i videon hur det går till när Fanny ska ta körlektioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.