Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare och samordnare på Länsstyrelsen i Södermanlands län, förklarar vad du bör tänka på om du ska anmäla misstänkt vanvård av djur. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Fler anmälningar om djur som far illa

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om djur som far illa ökar. Under sommaren tar länsstyrelsen emot något fler samtal om vanvård än vanligt.

Under 2018 tog länsstyrelserna i landet emot totalt drygt 14 500 anmälningar om misstänkt vanvård av djur, jämfört med cirka 13 600 anmälningar under 2017. Det visar en sammanställning som SVT Nyheter har gjort.

Förra sommaren tog länsstyrelsen över en del uppgifter från polisen, när det gäller bland annat omhändertagande av djur, och i samband med det har ärendena till myndigheten ökat. 

Brister i skötseln

I år ser det också ut att bli en ökning, närmare 8 000 anmälningar har redan kommit in till länsstyrelserna i landet. Bland annat på grund av den nya lagen lex Maja som kom i våras, efter ett fall med en drabbad katt. Lagen innebär att vård- och omsorgspersonal numera kan anmäla om de misstänker att djur vanvårdas.

De flesta anmälningar handlar om sällskapsdjur.

– Det handlar framför allt om brister i skötseln, att man inte kan hålla rent efter sina djur eller att man inte har möjlighet att ta dem till veterinären när de behöver hjälp. I många fall har det gått ganska långt och djuren har varit i dåligt skick, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Viktigt med rätt information

Ibland anmäls ärenden i onödan, vilket gör att djurskyddshandläggarna kan få svårt att prioritera vilka fall de ska åka ut och kontrollera.

– Ibland är det så att anmälningen handlar om att man är osams med en person eller arg på en granne och då tar man ut det genom att anmäla djurhållningen. Eller så vågar man inte, och det har vi full förståelse för att man inte vågar prata med den som har djuren, säger Ulrike Segerström.

I klippet ovan får du reda på vad du ska tänka på när du anmäler misstänkt vanvård av djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.