• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det var i mars i år som en hamnarbetare omkom efter en arbetsplatsolycka ombord på ett fartyg i Oxelösunds hamn. Foto: SVT

Fler dör i arbetsplatsolyckor – miljontals omkommer varje år

Publicerad

Förra året omkom 55 personer på arbetsplatser runt om i Sverige. De senaste åren har antalet dödsfall på arbetsplatser ökat. I dag, den 28 april, är det världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen.

Varje år dör omkring 2,3 miljoner människor på arbetsplatser runt om i världen, enligt ILO, International Labour Organization, FN:s organ för arbetslivsfrågor.

Under lördagen uppmärksammas sådana här olyckor i och med världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen.

– FN har utlyst den här dagen för att vi ska reflektera lite extra kring hur vi har det på jobbet och komma ihåg dem som omkommit på jobbet. Det här är globala frågor, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Hamnarbetare avled

Förra året omkom 55 personer i arbetet i Sverige, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Mellan 2016 och 2017 har antalet arbetsplatsolyckor där människor dör ökat. Under 2016 omkom 45 personer i arbetsplatsolyckor. Men sett över en längre tid har antalet olyckor minskat kraftigt i Sverige.

Hittills i år har tio personer omkommit på arbetsplatser i Sverige. En av dem var hamnarbetaren i Oxelösund, som avled efter att ha gått in i ett utrymme fyllt av koloxid ombord på ett kolfartyg.

”Underskattar fordonens kraft”

– Just den här typen av olyckor är inte särskilt vanlig. De vanligaste är fallolyckor, där någon faller från en höjd, och olyckor där fordon är inblandade. Till exempel att någon blir klämd av ett fordon eller kör av vägen. Ofta handlar det om att man underskattar fordonens kraft, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Enligt Arbetsmiljöverket är det småföretag, underentreprenörer och personer som är utstationerade på arbetsplatser som är särskilt olycksdrabbade. Allra flest olyckor sker inom jord- och skogsbruk, tillverkning, bygg och transport.

För att minska antalet arbetsskador och olyckor är det förebyggande arbetsmiljöarbetet avgörande.

Antal arbetsplatsolyckor i Sverige

2017: 33 237 st

2016: 34 232 st

2015: 32 526 st

2014: 31 351 st

2013: 31 530 st

Regeringens arbetsmiljöstrategi 2016-2020 har ett mål om en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.