Andelen som jobbar hemma har minskat de senaste åren. Under pandemin var det som högst 27 procent som arbetade hemifrån minst hälften av arbetsdagarna. Sedan dess har det halverats, enligt en rapport från SCB.
– Vi ser en trend att företagen kräver mer och mer kontorsnärvaro, men de får inte tillbaka personalen i samma utsträckning, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef vid fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Ett företag som nyligen har ändrat sina regler för hemarbete är Volvo. Helena Nerlund jobbar på företaget i Eskilstuna – hör vad hon tycker om det i klippet.
Långa toalettköer och brist på arbetsplatser
Många företag har dragit ner på kontorsplatser och parkeringsplatser sedan pandemin, enligt Johan Kreicbergs. När man sedan vill att flera ska vara på kontoret har det i vissa fall lett till att medarbete saknar en plats att sitta på.
– Det kan till och med vara långa köer till toaletterna, säger han.
Ett annat problem är att många har fått längre till jobbet sedan distansarbete började tillåtas i större utsträckning under pandemin. Vissa har flyttat, andra har tagit möjligheten att söka ett jobb på en annan ort.
– På flera företag har det uppstått att man har tagit jobbet under förutsättning att jobba på distans vissa dagar, så helt plötsligt krävs det mer närvaro.
Svårt för företag att rekrytera
För arbetsgivarna kan hårda krav på närvaro leda till svårigheter att rekrytera, tror Johan Kreicbergs.
– Många av våra medlemmar säger att de inte skulle söka ett jobb med hårda krav på närvaro. Så det är på rekryteringssidan den stora nackdelen är för arbetsgivarna.
Ser du några fördelar med kontorsarbete?
– Det är svårare att komma in i jobbet när du inte har medarbetare runt dig, säger Johan Kreicbergs.
Volvos ändrade policy för hemarbete gäller för hela koncernen.
Varför vill Volvo att deras anställda ska vara på plats? Hör Anne Bast, kommunikationschef på Volvo CE i klippet nedanför.