Vem som helst kan vända sig till Ivooch tipsa om fel och brister inom sjukvård eller socialtjänst. Myndigheten utreder händelser som anses allvarliga; att de lett till förlängd vård, bestående skador eller dödsfall.
2014 var det fem personer i Eskilstuna som anmälde missförhållande inom förlossning och gynekologi till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 2017 gjordes nio anmälningar i Eskilstuna, i Nyköping tre.
Fler har anmält
Sammanlagt har anmälningarna alltså ökat från sex till tolv på fyra år. Vad det beror på är svårt att säga, enligt Kristina Cedergran, som är verksamhetschef för kvinnoklinikerna i Eskilstuna och Nyköping.
– Att ge ett övergripande svar på varför anmälningarna ökar är inte så lätt. Bakgrunden till Ivo-anmälningar kan vara upplevelser, bemötanden, oväntade komplikationer. Emellanåt kan det vara händelser som sker i samverkan med flera kliniker, säger hon.
Så det beror inte nödvändigtvis på att vårdkvaliteten har blivit sämre?
– Det är en komplex fråga som jag sa. Det kan också vara en ökad tendens hos medborgarna att lämna in klagomål, säger hon.
Kan leda till förändringar
Vissa anmälningar leder till att Ivo kräver att verksamheterna ändrar i sina rutiner eller vidtar andra åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.
– Vi tar till oss de beslut som kommer från Ivo. Vi jobbar fortlöpande med att våra patienter ska känna sig trygga, säger Kristina Cedergren.