Den första observationen som gjordes var i söndags när en man såg ett större hunddjur springa på Falkvägen i Tystberga. Enligt mannen såg vargen härjad ut och hade smal svans.
– Sedan kom det in flera observationer under dagen. Vi kunde även bekräfta en av dem genom bra bilder i skogarna utanför Sjösa, säger Johan Varenius på Länsstyrelsen.
Var vargen kommer ifrån, eller om vargen i Tystberga är samma som den utanför Sjösa, vet han inte säkert i nuläget.
Oklart om den kommer från Sjundareviret
I veckan har Länsstyrelsen dock spårat i området runt Sjösa med hund för att försöka hitta spillning från vargen.
– Vi hittade spillning som vi inte är säkra på om den kommer från vargen eller från något annat djur, säger Johan Varenius.
Spillningen ska nu skickas in på DNA-analys. Visar det sig komma från vargen kommer man kunna se varifrån den härstammar. Om vargen som setts utanför Sjösa kommer från Sjundareviret utanför Gnesta är därför fortfarande oklart.
Flera såg varg på onsdagen
Under tidiga onsdagsmorgonen meddelade flera personer att man sett varg i Nyköpingstrakten.
– Nu på morgonen har det kommit observationer söder om Nyköping, men de har vi varken kunnat bekräfta eller fastställt om det i så fall är samma individ. Vi vet inte var den befinner sig nu, den som observerades i söndags, säger Johan Varenius.
Finns det anledning att vara orolig för vargen om man bor i eller utanför Nyköping?
– De är skygga för människor och den här har sprungit iväg när människor kommit så det finns ingen anledning till oro.
Vad ska man göra om man får syn på en varg?
– Då har länsstyrelsen en webbtjänst som heter Rovobs.se, där kan vem som helst gå in och rapportera in sin observation. Sedan gör vi vad vid kan för att kvalitetssäkra den observationen.