För tre år sedan klubbade Eskilstuna kommun en översiktsplan som gör gällande att Folkesta ska omvandlas till ett område för handel och logistik.
I ett slag blev de boendes fastigheter i praktiken värdelösa.
Ända sedan arbetet med översiktsplanen påbörjades 2010 har Folkestabor, företrädda av Centrum för rättvisa, fört en kamp för att få bo kvar i sina hem.
Frågan fick nytt liv
I tisdags uppmärksammades frågan av Kalla Fakta, som kunde påvisa att Eskilstuna kommun faktiskt inte har några aktuella planer för kombiterminalens expansion.
Samma sak berättade Eskilstuna-Kuriren redan för två år sedan.
Läs mer: Kommunen vill riva hus i Folkesta
Kräver att bo kvar
Och i går lämnade tre familjer, som företräds av Centrum för rättvisa, in ett kravbrev till kommunen.
– De kräver att kommunen förändrar översiktsplanen så att Folkesta blir kvar som bostadsområde. Och som plåster på såren för att de tvingats leva i fullständigt ovisshet i sex år kräver de 100.000 kronor per familj, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa och ombud för de tre familjerna.
– Om vi inte får gehör har vi fått deras uppdrag att gå vidare till Eskilstuna tingsrätt med ansökan om stämning mot kommunen.
Fastigheterna blev värdelösa
När översiktsplanen antogs 2010 blev familjernas fastigheter, över en natt, i princip omöjliga att sälja på marknaden. I det läget erbjöd kommunen att lösa ut familjerna.
Ett efter ett har husen sålts till kommunen, men några har envist vägrat erbjudandet.
– Kommunen säger nu att man planerar att ge marken till näringslivet, men vilka företag vill etablera sig där när kommunen på ett så skandalöst sätt tvingat bort människor därifrån, säger Fredrik Bergman.
Krävs allmänintresse
Han pekar på att det enligt grundlagen krävs ett angeläget allmänintresse för att stat eller kommun ska ha rätt att förmå människor att lämna sina hem.
– Ett kommersiellt intresse, som en kombiterminal, anser vi inte vara ett sådant intresse, säger Fredrik Bergman.
I går meddelade Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, att man från kommunens sida inte är rädd för en stämning.
– Man måste inte vara rädd för en stämning. Det kan vara en fördel för alla kommuner att få veta hur svåra situationer som denna ska hanteras.
Öppnar lite för fortsatt boende
Kommunalrådet utesluter inte möjligheten att de boende faktiskt kan få bo kvar.
– Det är oerhört tragiskt för de drabbade och det måste man ha stor respekt för. Nästa steg är rimligtvis en detaljplan. Om den möjliggör visst fortsätt boende ihop med industri och handel får den demokratiska processen utvisa. Men att gå tillbaka till läget som var innan översiktsplanen skulle vara ett stort svek mot dem som sålt och flyttat.
Kommunen ska lämna sitt svar till Centrum för rättvisa senast den 14 oktober.