Arkivbild. Skallar och ben från en massaker vid Nyamata-kyrkan 1994. Foto: Scanpix

Folkmordsrättegången inleds i dag

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen börjar rättegången mot den Eskilstunabo som misstänks ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn i Rwanda 1994. Brottsrubriceringen är grövsta möjliga: folkmord.

Det är andra gånger som Stockholms tingsrätt håller en folkmordsrättegång. I juni 2013 dömdes en Rwanda-svensk man till livstids fängelse, en dom som fastställdes i hovrätten.

Då som nu handlar det om brott som krävt tusentals människors liv. Då som nu handlar det om en misstänkt som fällts i sin frånvaro i en folkdomstol i Rwanda.

Svensk dömd för folkmord

Flera pekar ut

I åtalet nämns fem brottsplatser i prefekturen Butare i södra Rwanda, bland dem ett kommunhus i kommunen Muyira, där hundratals människor massakrerades, och Nyamure-berget, där tusentals dödades, när extremister från folkgruppen hutu försökte utrota minoriteten tutsi. Det var på de platserna som den nu misstänkte mannen enligt en mängd vittnen var en lokal ledare under folkmordet.

– Han beordrade dem att döda, och han var med och dödade som alla andra, säger en fängslad man, som deltog i massakern i kommunhuset, i ett förhör.

Slog till efter dagar utan vatten

I byggnaden trodde uppemot 2.000 män, kvinnor och barn att de skulle få skydd. Men efter tre dagar utan mat och vatten slog en grupp mördare till, enligt vittnet anförd av bland andra den åtalade.

– De sade: gå in, börja ”jobba”.

Med det avsågs att döda tutsier. När förövarna blev för trötta av allt dödande byttes de ut. För att inte råka slå ihjäl varandra fäste mördarna blommor på sina kläder.

I avlyssnade telefonsamtal talar den åtalade illa om tutsier och kallar dem, precis som extremisterna gjorde under folkmordet, för kackerlackor.

Den misstänkte Eskilstunabon förnekar brott. Rättegången pågår till i mars. Rätten ska också besöka brottsplatser och höra vittnen i Rwanda.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800.000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.

Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är ännu president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk dömd för folkmord

Mer i ämnet