Lär dig mer om folkrace. Foto: SVT/Lars Adolfsson

Folkrace är sporten där även förlorarna återvinner

Uppdaterad
Publicerad

Folkrace kom till Sverige från Finland på 1980-talet. Man tävlar i gamla bilar och på speciella banor för att inte hastigheterna ska bli allt för höga.

– Tjusningen är det här, att sitta i depån, träffa lite folk och sedan tävla lite, säger folkraceföraren Sara Bergeås i pausen mellan besiktningen och första start på Björshultsbanan utanför Nyköping.

Säkerhet

Alla bilar måste besiktigas före start och säkerheten är viktig. Framförallt kontrolleras förarsätet och säkerhetsbälten. Det som man kan göra sig illa på är bortplockat eller ordentligt fastskruvat. Innan start måste också alla förare gå banan för att lära sig hur den ser ut.

Sportfredag

Sara Bergeås från Valla utanför Katrineholm har hittat sin hobby. Egentligen var det ganska självklart med motorsport eftersom både pappa och bror kör rally. Men det var inget som passade Sara, istället blev det folkrace.

– Det gäller att hitta farten. I början vågade jag inte nudda någon men nu vågar jag lite mer, säger Sara Bergeås.

Foto: SVT/Lars Adolfsson

Till salu – för 6.500 kr

För att hålla bilarna någorlunda jämnstarka finns det ett budsystem och alla bilar är till salu efter tävlingen. Lägger man ner för mycket pengar i bilen kan den förloras.

– Alla vet om att risken finns att man blir av med bilen efter tävlingen, säger Jörgen Adolfsson, biträdande tävlingsledare.

Sara är inte orolig att hon ska mista sin bil i kväll, men man vet aldrig.

– Då gäller det att inte tänka på alla arbetstimmar, säger Sara Bergeås.

Ingen final i dag

I vanliga fall tävlar Sara i damklassen men i kvällens tävling fanns inte den klassen så hon fick åka i seniorklassen och missade finalerna.

– Till nästa tävling tar jag med att jag kan mer än vad jag tror och att jag vågar, säger Sara Bergeås med ett leende.

SE HELA REPORTAGET: Möt folkraceföraren Sara Bergeås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet