Ledstängerna i Hjortensbergsbadet poleras.

Snart står sörmlänningarnas badhus klara

Uppdaterad
Publicerad

Hundratalas miljoner kronor är vad de nya badhusen i Nyköping och Eskilstuna har kostat skattebetalarna. Nu när respektive bygge närmar sig mållinjen är frågan om det är värt pengarna.

Munktellbadet i Eskilstuna och Hjortensbergsbadet i Nyköping har de senaste åren varit byggarbetsplatser. Men nu är snart de sista klinkersplattorna lagda och kommuninvånarna får tillgång till sina badhus. SVT Nyheter Sörmland fick en titt bakom kulisserna under de sista dagarna på respektive bygge.

– Det enda som är kvar är väl lite av betongen i golvet, allt annat är bytt, säger Inge Tallberg, vd på byggfirman som skött renoveringen av Hjortensbergsbadet i Nyköping.

Var i dåligt skick

När renoveringen tog fart tidigt 2013 stod det snart klart att det på grund av fuktskador var i så dåligt skick att allt, till och med mycket av betongen i golven, skulle behöva bytas ut. Notan ser till slut ut att landa på 180 miljoner kronor efter tre och ett halvt års arbete. Kommunledningen menar dock att det är välinvesterade pengar.

– Det känns bra att nu kunna lämna tillbaka badhuset till Nyköpingsborna, säger Helene From, chef på Tekniska divisionen.

Kostar 340 miljoner

Det 83 år gamla vattenplatset i Eskilstuna överges helt för att istället inrymma de nya högskolelokalerna. Det nya badhuset i Munktellstaden innehåller bland annat en 50-metersbassäng, en äventyrsdel för småbarn och en relaxavdelning med utsikt mot vattnet. Totalkostnaden landar på 340 miljoner kronor.

– Det är klart att det är mycket pengar men vi är i dag en stad med hundra tusen invånare och vi är en kommun som ska ha råd med det här, säger Eskilstunas kommundirektör Pär Eriksson.

– Jag tycker att Munktellbadet gestaltar ett modernt Eskilstuna, säger Pär Eriksson.

Badhuskostnader Sörmland

Hjortensbergsbadet Nyköping (renovering) 180 mkr – 3 333 kr/invånare

Start: 2013

Klart: 2016

Munktellbadet Eskilstuna 340 mkr  – 3 366 kr/invånare

Start: 2014

Klart: 2016

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.