En person granskar föremål med hjälp av en arbetslampa vid en arbetshylla med olika fack. Scenen ser ut att utspela sig i en verkstad eller ett arkivrum med hyllor och stolar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arkeologen Patrik Gustafsson Gillbrand berätta om keramikskärvan och de olika teorierna kring vad den en gång använts till. Foto: SVT/Robin Hult

Fornfyndet från vägbygget – ett 6 000 år gammalt ”ölglas”

Publicerad

En keramikskärva med en historia att berätta. Den har, tillsammans med fler fynd, grävts fram vid bygget av nya väg 55 i närheten av Dunker mellan Malmköping och Strängnäs.

Platsen är närmare bestämt vid torpet Ulrikslund, några kilometer från Dunker. De äldsta fynden går att datera till jägarstenåldern, för ungefär 8 500 år sedan, och man kan säga att området varit bebott sedan dess. enligt arkeologen Patrik Gustafsson Gillbrand.

– Ytorna som är undersökta är bara små delar av en mycket större helhet, säger, han.

Utgrävningen gjordes som en del av ombyggnationen av riksväg 55 till 2+1-väg. En del gjordes 2022 men de senaste fynden grävdes fram i slutet av 2024.

Torpet Ulrikslund är platsen för utgrävningen. Foto: SVT Grafik

Torpet Ulrikslund kommer att finnas kvar men just de delar där utgrävningen gjordes är ett minne blott.

Nu ska materialet analyseras och registreras.

– Sedan går det till, i det här fallet, Historiska museets magasin, säger Patrik Gustafsson Gillbrand.

I videon högst upp: Arkeologen visar upp ett av fynden – 6 000 år gammal keramik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.