Elisabeth Kántor förvaltningschef socialförvaltningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bostad först är ett partnerskap mellan Eskilstuna kommun och Sörmlands stadsmission där boenden erbjuds till vuxna i utanförskap. Foto: SVT

Förslaget för att klara underskottet: Lägga ner vuxenboende och barnkollo

Uppdaterad
Publicerad

För andra halvåret under 2024 lämnar socialnämnden i Eskilstuna ett prognosticerat underskott på 38,8 miljoner. Nu föreslås sparåtgärder genom att lägga ner boendet Hemlaås och kolloverksamheten.

– Det är klart att det kommer att påverka, säger Elisabeth Kántor, förvaltningschef.

Boendet Hemlaås har 18 platser som tar emot vuxna med missbruksproblematik eller psykisk ohälsa. I förslaget vill man lägga ner boendet och istället fortsätta att utveckla Bostad först som idag har 20 platser, men som kan få tio till om förslaget går igenom. Sammantaget blir det dock åtta platser färre.

Hör förvaltningschef Elisabeth Kántor om boendeplatserna i klippet ovan.

Kolloverksamheten

Ett annat förslag är att lägga ner kolloverksamheten som Eskilstuna kommun erbjudit sedan 1936. Alternativet är att minska på antalet platser och lokaler.

Enligt Elisabeth Kántor är kolloverksamheten en viktig aktivitet för barn och unga men det saknas evidens för att det faktiskt hjälper barn och unga med djupare problembild.

– Därför är förslagets essens att det inte är socialnämnden som ska driva den verksamheten.

Beslut fattas av socialnämnden den 11 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.