En kvinna med vita VR-glasögon i Katrineholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när katrineholmare provar den virtuella vandringen i framtidens Katrineholm, och hör några åsikter om planerna. Butiksägare Jaana Olsson är positiv och hoppas att planerna kan leda till att nya butiker öppnar. Foto: Björn Jansson/SVT

Framtidsplaner för centrum i Katrineholm visas upp med VR-teknik

Uppdaterad
Publicerad

Nya hus, underjordiska garage – och en chans att tycka till. Under veckan kan katrineholmarna få sig en virtuell visning av det nya stadsprojektet Triangeln.

– Vi vill att allmänheten ska ha möjlighet och komma med synpunkter innan vi sätter igång, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Katrineholms kommun planerar stora förändringar i stadens centrum. Parkeringsplatser och bensinstationer i Triangeln – mellan tågspåren, Köpmangatan och Vasavägen – ska ge plats åt nya bostäder, kontor och grönområden. Först ut är parkeringsplatsen Gullvivan, som ska ersättas med bostadshus och underjordiskt garage.

Invånarna kan nu se dessa planer med hjälp av VR-glasögon under Katrineholmsveckan och lämna sina synpunkter under det pågående samrådet.

En miljon i planering

Kommunen har hittills investerat cirka en miljon kronor för att planera projektet. Bland annat har pengarna gått till geotekniska utredningar, skisser, miljöteknik och trafikutredning.

– Jag tycker man kunde lagt pengar på ett nytt parkeringshus istället säger Åke Hillborg (KD), fritidspolitiker.

Minskad befolkning

Planerna på mängder med nya bostäder har tagits fram trots att befolkningen har minskat i Katrineholm de senaste åren.

– Om planerna går igenom så kommer det ju att dröja 20-25 år innan det är klart. Vi vet att befolkningsutvecklingen svänger hela tiden och det är oklart hur det kommer att se ut just då. En planberedskap för framtiden är något vi kontinuerligt behöver ha, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.