Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Göran Gredfors (M) och Roger Ljunggren (S) berätta om avtalet som räddade Vårnäs behandlingshems framtid. Foto: SVT

Nedläggningshotet avvärjt – Vårnäs behandlingshem blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan var Vårnäs framtid klarlagd – det skulle läggas ned. Men nu har Eskilstuna kommun ändrat sig och nytt avtal har gett tillbaka hopp till behandlingshemmet.

Hösten 2021 behövde socialnämnden spara pengar. En av de föreslagna åtgärderna var att Eskilstuna kommun skulle dra sig ur Vårdförbundet Sörmland, den organisation som driver Vårnäs behandlingshem. Men när ärendet kom till kommunfullmäktige fick politikerna kalla fötter. I stället för en ren uppsägning av avtalet skulle innehållet ses över.

– Vi var väldigt irriterade på att vi betalade väldigt mycket pengar som lades på hög istället för att gå till vård, förklarar kommunalråd Göran Gredfors (M).

Nytt avtal

Enligt Göran Gredfors hade Vårnäs finansiella mål en viss avkastning varje år. Detta gjorde att behandlingshemmets kapital växte samtidigt som medlemskommunerna fortsatte att betala in stora summor.

Nu har avtalet förhandlats om och avkastningsmålet har ersatts med ett soliditetsmål.

– Vi är väldigt glada över att vi kunde komma fram till det här. Vårnäs är en väldigt bra verksamhet som verkligen behövs, säger Gredfors.

”Lättnad för många”

Han får medhåll av Roger Ljunggren (S), ordförande i Vårdförbundet Sörmland som är glad att en lösning äntligen är på plats:

– Det här är en lättnad för väldigt många, säger han.

Det nya avtalet ska formellt godkännas av kommunfullmäktige i Eskilstuna i februari.

I videoklippet ovanför: Hör Göran Gredfors (M) och Roger Ljunggren (S) berätta om avtalet som räddade Vårnäs behandlingshems framtid.

Vårnäs behandlingshem

Vårnäs ligger fem kilometer söder om Vingåker och har varit behandlingshem sedan 1940-talet. Sedand 1983 drivs verksamheten av Vårdförbundet Sörmland. Behandlingshemmet använder sig av 12-stegsmetodiken för att hjälpa personer med missbruk av alkohol eller droger.

Merparten av patienterna kommer från vårdförbundets medlemskommuner Strängnäs, Flen, Katrineholm, Vingåker och Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.