– Visst kan de skjuta någon gång, men var gör de inte det? Jag känner mig inte otrygg, säger pensionären Elvy Larsson.
SVT Nyheter Sörmland har under våren rapporterat om oroligheter i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna vid ett flertal tillfällen. Det har varit skottlossning, bilbränder, väktaröverfall och skadegörelse. Men vad döljer sig bakom rubrikerna?
Läs mer: Fröslunda ska bli tryggare
I dag inleder vi en serie reportage om Fröslunda. Är det bara elände i stadsdelen, som av polisen pekas ut som en av de mest utsatta i landet? Vad tänker människorna som bor där och vad tycker de om den bild de ser i media?
”Media överdriver”
– Media överdriver, säger att man rånar folk och så. De vill att Fröslunda får ett dåligt rykte, säger Mohamed Warsame som är en av de äldre ungdomarna som vi träffar på torget i Fröslunda.
I en PRO-lokal inte långt ifrån torget sitter pensionären Torbjörn Jansson, som trots avrådan från en polisbekant flyttade till Fröslunda för sju år sedan. Han har inte ångrat sig sedan dess och han håller med Mohamed.
– Fröslunda har som jag förstår det ett dåligt rykte, området har fått ett dåligt rykte och den stämpeln är hopplös att bli av med, menar Torbjörn Jansson.
”Inte vackert med sönderslagna rutor”
Lilian Eriksson fyller i.
– Jag känner mig inte otrygg, det är ingen som har gjort mig något och jag tycker det är vackert här. Men det är ju inte vackert med sönderslagna fönsterrutor.
Bredvid Lilian sitter Inga-Greta Edholm som bott i Fröslunda länge. Hon tycker också att Fröslunda är fint. Hon trivs och är inte rädd att gå hem om kvällarna. Men hon tycker också att det är förskräckligt att man slår sönder saker, och hon har tankar om vad man kanske borde göra.
– Egentligen skulle man behöva fånga upp ungdomarna, för det är ju något de protesterar mot när de gör så här, säger Inga-Greta Edholm.
”Har hört när de har skjutit”
– Man kan ju inte bortse ifrån att vi är märkta som ett av de mest problematiska områdena i Sverige, och jag har ju själv hört när de skjutit och sett när de kastat sönder fönsterrutor och så. Men å andra sidan har det väl alltid varit så när folk har varit arbetslösa och har problem tror jag, säger Elvy Larsson.
Läs mer: En person skjuten i Fröslunda
Hon berättar att när hennes barn kommer på besök från Stockholm undrar de om hon verkligen ska bo där.
– Ja, svarar jag. Jag trivs så himla bra här.
Men alla i Fröslunda känner sig inte lika trygga som pensionärerna i PRO. I annan källarlokal mitt emellan PRO och torget i Fröslunda träffar vi en grupp somaliska kvinnor som är engagerade i Somali Women Forum. Och där finns en oro över vad som nu händer i deras bostadsområde.
– Jag blir ledsen när jag ser polisbilar här varje dag. Jag åker till jobbet klockan sex på morgonen och kommer hem klockan fem, och varje dag ser jag två, tre polisbilar och jag blir jätteorolig för att det händer något då, säger Hodan Abdi.
Även ungdomar känner sig otrygga
– Det här är vårt område, vi bor här, vi arbetar här och vi känner varandra. Men vi förstår att det händer saker och planerar att göra någon form av aktivitet framöver, säger Lul Mosa.
Även en del av ungdomarna vi träffar i centrum och på fritidsgården vittnar om att de tycker att det blivit mer otryggt i Fröslunda den senaste tiden.
– Jag känner mig otrygg, vissa saker händer bara på kvällarna, säger Ali Jusef Memant.
”Ni äldre kan rädda ungdomarna”
I Fröslunda centrum framför den numera kvällsstängda mötesplatsen Fröet, med trasiga fönster som vetter mot torget, står Mohamed Warsame och några andra äldre ungdomar. Han älskar sitt Fröslunda.
Även om han inte gillar att ungdomarna slår sönder fönster tycker han precis som Inga-Greta Edholm att man borde fånga upp dem.
– Det enda dåliga med Fröslunda är att ungdomar slår sönder fönster. Jag tycker att de här ungdomarna har gjort fel, men ge dem en chans. Det är ni som är äldre som kan rädda de här ungdomarna, säger Mohamed Warsam.