Full fart framåt för fullblodsaveln

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland och Mälardalen har tagit på sig ledartröjan när det gäller aveln av galopphästar. Intresset för galopp har gått kräftgång det senaste decenniet – men nu tror man på en rejäl ljusning när mycket stora belopp är på väg in i sporten.

Det har sett mycket dystert ut. Antalet fullblodsuppfödare i Sverige har nästan halverats på tio år, enligt en rapport från intresseorganisationen Svensk Galopp och nedgången har också märkts i Europa. Men nu väntas det ljusna rejält för den snabba hästsporten i åtminstone Sverige. Ivan Sjöberg, fullblodsuppfödare i Ärla utanför Eskilstuna, är hoppfull.

– Hästnäringen mår sådär i Sverige, men för vår del ser det bättre ut. Vi har sålt arenan och det är mycket pengar på väg in. Så för vår del ser det bra ut. Det talas om åtminstone ett par miljarder kronor som är på väg in, säger han.

Intäkter när galoppbanan säljs

Han syftar på försäljningen av marken vid Täby galopp. På galoppbanans mark, i ett attraktivt läge nära Täby centrum, ska det byggas tusentals bostäder. Det är den största affär som något idrottsförbund har gjort. Och hur mycket intäkter det kommer att ge på sikt är inte klart, men oberoende bedömare uppskattar det till åtminstone en miljard kronor. En del av pengarna ska investeras i den nya Galoppbanan i Bro utanför Stockholm. Men en hel del blir över och galoppsporten, som är en av de minsta hästsporterna, ser ut att kunna bli bland de absolut mest välmående.

Nytt avelsprogram

Förra året genomförde Svensk Galopp, en organisation som förvaltar och utvecklar galoppsporten, bland annat ett avelsprogram för att vända trenden i svensk fullblodsuppfödning. Det finns också tankar om att försöka skapa ett ägarkoncept där man kan vara delägare på ett avelssto, på samma sätt en tävlingshäst. Dessutom vill många se särskilda derbyn som bara riktar sig till svenskuppfödda hästar, något man hoppas kunna genomföra på den nya galoppbanan i Bro.

Naturlig betäckning

Just nu pågår betäckningssäsongen på Rävdansens stuteri. Aveln av fullblodshästar är unik eftersom man inte får inseminera ston utan bara arbetar med naturlig betäckning. Hästaveln i Sörmland och Sverige har haft det svårt med lönsamheten ända sedan finanskrisen 2008, med sjunkande priser och ökande konkurrens med importerade hästar. Men i Sörmland och Mälardalen finns några av de absolut mest välmeriterade fullblodsstuterierna och den hingst som har fått de mest inkomstbringande avkommorna – finns i Sörmland och på Rävdansens stuteri.

– Det finns ett litet kluster av engagerade uppfödare, stora som små, i Sörmland. Det finns många eldsjälar, säger Ivan Sjöberg.

En sport i framfart

Ebba Kirkegaard, som har sina hästar i Mellösa, är en av dem som vill ta en avkomma på sitt fullblod. Hennes sto Vodka Ludge gick själv på galoppbanan innan hon pensionerades för att bli avelssto. Ebba Kirkegaard har fram tills nu valt hopp- och dressyrmeriterade hingstar, men i år tar hon steget vidare och vill få fram en avkomma som ska kunna ta sig till galoppbanorna.

– Jag tycker att det är kul med galoppsporten. Det är fortfarande en liten sport i Sverige, men jag skulle gärna vara med och förändra utvecklingen, säger Ebba Kirkegaard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.