Lötbodalsskogen i Gnesta har haft angrepp av granbarkborrar under flera år och kommunen har varje år tagit bort de döda träden. Efter det senaste angreppet som visade sig vara mycket större bestämde sig kommunen för att avverka mer än vanligt. Sammanlagt ser man över åtta hektar skog.
– Vi vill inte komma tillbaka gång på gång och köra sönder utan det är bättre att låta skogen läka och förhoppningsvis kan vi hejda det här, säger miljöstrategen Bertil Karlsson.
Kommunen tillbakavisar kritiken
Kommunen har kritiserats av Naturskyddsföreningen för att bland annat ha tagit friska granar, samt träd som björk och tall som inte angrips av granbarksborrar. Enligt kommunen handlar det bland annat om att man inte vill lämna enstaka träd då de riskerar att falla i en storm. Därför kan fler än endast angripna träd ha avverkats.
– Det vi har sagt är att vi ska ta gran men sen när man kommer med sin stora skogsmaskin så finns det saker som står i vägen och då kanske vi tar en tall här, en björk där för att komma fram, säger Bertil Karlsson.
Ska gå att röra sig obehindrat
Ytterligare kritik har handlat om att kommunen har forslat bort alla träd som fällts, istället för att låta dem ligga kvar. Bland annat för att barkborrens naturliga fiender lever i dessa träd.
– Det här är en rekreationsskog och här vill människor på ett obehindrat sätt röra sig i naturen. Mängder med ris och döda granar kvar skulle inte bli populärt, säger Bertil Karlsson, som även menar att man har lämnat avverkade träd på ställen där folk rör sig i mindre utsträckning.