Arbetslösheten i Sörmland uppgick till 10,6 procent i augusti, och till drygt 16 procent bland ungdomar mellan 18 och 24 år.
Det innebär att Sörmland är ett av de län i landet där störst andel går utan arbete. Men ändå saknas inte jobben.
Gymnasiekompetens räcker
Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att flera gymnasieutbildningar räcker långt för att vara eftertraktad på arbetsmarknad.
Efterfrågan är stor på bland annat undersköterskor, kockar, snickare och bilmekaniker.
– Bygg är starkt just nu, säger Jens Lotterberg, analytiker på Arbetsförmedlingen. Det finns även gott om jobb inom restaurang, storhushåll och vård- och omsorgssektorn.
Men för dem som saknar en gymnasieutbildning är läget tuffare:
– Det är viktigt att ha fullständig gymnasiekompetens, för det är sådant som arbetsgivare tittar på, säger Jens Lotterberg.
Stor skillnad mellan grupper
Statistiken visar att det är stor skillnad i arbetslöshet mellan utrikes- och inrikesfödda länsbor. Bland personer som fötts i ett annat land går drygt 32 procent utan jobb.
I de siffrorna görs ingen skillnad på om den arbetssökande varit bosatt i Sverige i några månader eller flera år.
– Vi har en stor grupp nyanlända som är lågutbildade, som behöver stora insatser från arbetsförmedlingen och övriga samhället för att komma ut på arbetsmarknaden. Vi ser att den gruppen är något större i Sörmland än i övriga landet.
– De personer som faktiskt är matchningsbara på arbetsmarknaden har minskat i antal, och de som behöver mer stöd har ökat.
Vissa har guldläge
Vissa högskoleutbildade yrkesgrupper har just nu ett guldläge på arbetsmarknaden i länet. Det gäller förskollärare, vissa ämneslärare, socialsekreterare och sjuksköterskor.
Arbetsförmedlingen bedömer att jobben inom tillverkningsindustrin kommer att minska. Anledningen är att företagen inom branschen påverkas av den europeiska marknaden, som upplever en långsam återhämning.