• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Delad bild. Till vänster: En ung man i en vinröd hoodie. På tröjan står ”Nyköpings Skol-IF”. Till höger: En bild tagen bakom ett hanfbollsmål, framför sysn elever som idrottar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marcus Gustafsson berätta varför Skol-IF blir ännu viktigare i ekonomiska kristider. Foto: SVT

Tuffa tider hotar barns idrott – många familjer har fått dra ner

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde förälder har dragit ner på kostnader för sina barns idrottsaktiviteter det senaste året, det visar en undersökning från Skolidrottsförbundet. Det kan innebära att omkring 100 000 barn och unga i Sverige får sina idrottsmöjligheter begränsade.

I undersökningen av Kantar Public intervjuades 1058 föräldrar till barn i åldrarna 6-19 år.

– Jag blev nedstämd och förvånad över resultatet. Många vuxna blir i dag tvungna att guida och vägleda sina barn till vilken idrott de har råd med i familjen och inte det som barn och unga vill hålla på med, säger Jonas Leth, Skolidrottsförbundets generalsekreterare.

Gratisalternativ allt viktigare

När idrotten blir dyrare är gratis eller billiga alternativ viktigare, menar Marcus Gustafsson, ordförande i Nyköpings Skol-IF som är en av flera föreningar i Sörmland som har idrottsaktiviteter i anslutning till skolan.

Totalt finns 647 skolidrottsföreningar som når ut till cirka 700 skolor runt om i landet, enligt Skolidrottsförbundet.

– Jag tror vi kommer se en ökning av deltagare, säger Marcus Gustafsson.

Så kan föreningslivet göra en verklig skillnad för ungdomar. Hör Marcus Gustafsson berätta mer om varför Skol-IF blir viktigt i kristider i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.