Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det krävs ett mod, men pröva att sätta dig” hör Anna Ekström, enhetschef Stöd och insats ungdom, om de gula bänkarna i Strängnäs. Foto: SVT

Gula bänkar i Strängnäs ska uppmuntra till samtal

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Strängnäs har kommunen placerat gula bänkar, så kallade vänskapsbänkar. Tanken är det ska uppmuntra till samtal mellan okända personer. Sätter man sig på en sådan bänk ger man en signal till andra.

– Då är det ett tillfälle att säga hej och starta ett samtal så kanske man får nya perspektiv på livet eller kanske en ny vän, säger initiativtagaren Anna Ekström, enhetschef Stöd och insats ungdom, på Strängnäs kommun.

Att sätta ut gula bänkar är ingen som kommunen har hittat på utan finns runt om i världen och startade i Kanada 2015. Bänkarna är en del i arbetet att främja psykiskt välmående.

”Vi behöver bry oss”

– Samtalet kan vara väldigt, väldigt värdefullt. Jag tror vi behöver bry oss om varandra för att må bra, säger Anna Ekström.

Strängnäsbon Sinikka Söderlund tycker att det är en bra idé och skulle inte vara främmande för att sätta sig på en bänk.

– Det skulle jag kunna tänka mig och man får väl börja med att prata om väder och vind som svenskar gör, säger hon.

Bänkarna står på noga utvalda platser.

– Vi har valt platser där det finns naturupplevelser så det kan också bli ett samtal med sig själv, en tid för reflektion, säger Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.