Många bönder väntar fortfarande på pengar från Jordbruksverket. Foto: Maja Suslin/TT

Halv miljard i stöd för bönder hålls inne

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals bönder väntar på EU-stöd för 2015, 2016 och 2017. Samtidigt som krispaketen duggar tätt i torkans spår klarar Jordbruksverket inte av att betala ut de pengar som bönderna har rätt till sedan tidigare. Orsaken är problem med it-systemet.

Årets torka har slagit hårt mot Sveriges lantbrukare. Samtidigt dröjer de pengar som bönderna skulle ha fått från Jordbruksverket i ekostöd och betesstöd. Eko-bonden Clas-Göran Gillerbrand i Vingåker väntar fortfarande på 160 000 kronor.

Mirja Hjers, Jordbruksverkets tillförordnade divisionsdirektör för utbetalningsavdelningen, förstår att bönderna har det besvärligt och säger att ingen på Jordbruksverket kan vara nöjd med hur utbetalningarna har skötts. Orsaken är det nya stödprogram som kom 2015 och som innebar att datasystemen måste byggas om. Det har Jordbruksverket hållit på med i tre år.

– Vi har prioriterat de största stöden, vi har betalat ut 28 miljarder av totalt runt 28,5 miljarder hittills.

Men mindre stöd, som de till ekobönder och stöd för att hålla betesmarker öppna, har fått vänta. De bönderna har fått en delutbetalning, men väntar fortfarande på slututbetalningarna.

– Det arbetet pågår och vi hoppas kunna göra de sista utbetalningarna under hösten.

Inte manuellt

Går det inte att betala ut pengarna manuellt, nu när bönderna krisar i torkan?

– Nej, det kan vi inte. Vi är reglerade via EU och stöden bygger på regelverk som vi måste följa.

Vad är det som är så svårt?

– För varje del måste regelverket kopplas till ett eget it-stöd och det har varit oerhört svårt. Men vi är inte nöjda med hur det har gått och har dragit lärdomar av detta.

Klarar krispaket

Många bönder undrar hur det kommer att bli då regeringens krispengar ska betalas ut, när verket inte har kunnat betala ut stödpengarna för tidigare år.

– De pengarna är uppdelade i två delar. De 400 miljoner kronor som ska betalas ut i december i år klarar vi som det ser ut med våra befintliga system. Resterade 760 miljoner ska fördelas enligt dialog med branschen, och det arbetet pågår nu, så för de pengarna vet vi inte, säger Hjers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.