En person, Hans Bergström, i beige jacka står i mörker och blir intervjuad av SVT. I bakgrunden syns svaga ljus från avlägsna källor. Där han bor, Ostra Kanll, är det beckmörkt sedan Eskilstuna kommun släckt ner 400 lyktstolpar på landsbygden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till platsen där det nu blivit mörkt efter att kommunen tog bort belysningen. Foto: SVT/Albin Aghamn

Han anmäler Eskilstunas nedsläckning av landsbygden

Publicerad

Hans Bergström anmäler Eskilstuna kommun till förvaltningsrätten. Han menar att de bryter mot kommunallagens likställighetsprincip när de tar bort belysningen på landsbygden.

– Belysning betyder trygghet för oss som bor på landsbygden, säger han.

Vi har tidigare berättat om att samhällsbyggnadsnämnden i Eskilstuna har beslutat att ta bort omkring 400 belysningsstolpar på statliga och enskilda vägar på landsbygden.

Kommunen vill bara ta ansvar för belysning på kommunala vägar och från 2025 krävs mätning av elförbrukning, vilket skulle bli för dyrt att installera och administrera.

Hans Bergström, som bor i Ostra Knall norr om Eskilstuna, är själv engagerad i Socialdemokraterna. Han har tidigare suttit som ersättare i kommunfullmäktige och sitter med i landsbygdsrådet.

Argumentet: strider mot kommunallagen

Han menar att beslutet som samhällsbyggnadsnämnden fattat, med Socialdemokraterna i spetsen, strider mot kommunallagens likställighetsprincip: Att kommuner ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.

– Vi har samma rätt till en trygg trafikmiljö som de medborgare som bor i Eskilstunas tätort där de har belysning var tjugofemte meter, säger Hans Bergström.

Nu vill han att förvaltningsrätten i Linköping ska avgöra om beslutet har stöd i lagen.

Söndriga lyktstolpar togs bort – istället för att repareras

Tidigare i år blev Hans Bergström och hans grannar av med de belysningsstolpar som lyste upp infarten från Mälarvägen. Först hade stolparna slutat fungera, och när kommunen blev varse om de mörka stolparna togs de bort istället för att repareras.

Följ med till platsen där det nu är beckmörkt i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.