• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Han är den 58:e biskopen i Strängnäs stift

Uppdaterad
Publicerad

Johan Dalman valdes till biskop i Strängnäs stift i våras och i september biskopvigdes han. Men han har även utsetts till överhovpredikant av kungen. – Ett hedersuppdrag, som jag vet väldigt lite om ännu, säger han.

SVT Sörmland träffar Johan Dalman dagarna innan Lucia. Morgonen inleddes med att 20 stjärngossar lussade för honom i Biskopsgården.

– Aldrig har jag haft 20 stjärngossar i huset förut. De sjöng att lucian inte ville sabba, men hon var tvungen att vabba, skrattar Johan Dalman.

58:e biskopen i Strängnäs stift

Johan Dalman är den 58:e biskopen i Strängnäs stift. Han är från Göteborg, men har bott i Uppsala i 30 år. Han kom till Strängnäs 2008 när han blev domprost.

– Men nu är jag biskop och stiftet är stort, så nu ska jag sprida mina vingar ännu vidare, säger Johan Dalman.

Som biskop har han uppdraget att leda och utöva tillsyn över kyrkans arbete inom stiftet. Beskedet om att han även utsetts till kungens nya överhovpredikant kom som ett sms i  början av november, samma dag som en solstorm slog ut flygtrafiken i södra Sverige.

Ett dramatiskt ögonblick”

– Då var jag i Nyköping på Skavsta flygfält och stod i tornet där. Just då slocknade radarn, det blev alldeles svart på alla skärmar.  Det var ett dramatiskt ögonblick på många sätt i mitt liv och i flygväsendets liv, säger Johan Dalman.

– Det är ett fantastiskt fint hedersuppdrag att få vara biskop i hovförsamlingen, men jag vet väldigt lite om det ännu. Jag vet mer om att vara biskop i Strängnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.