Eskilstuna i samtal med Försvarsmakten om flygplatsen – vill ha 2 000 jobb i kompensation

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har varit i möten med Försvarsmakten om framtiden för Eskilstuna flygplats. Nu säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) att kommunen vill ha upp till 2 000 statliga jobb om försvaret skulle förhindra framtida företagsetableringar på platsen.

Eskilstuna kommun har hört av sig till Försvarsmakten för att ta reda på hur de ställer sig till en avveckling av flygplatsverksamheten och en alternativ användning av flygplatsens markområde. Representanter från Försvarsmakten har varit på plats i stadshuset och diskuterat frågan.

Men flygplatsen ligger i anslutning till logistikparken och om flygplatsen skulle avvecklas kan marken göras tillgänglig för nya företagsetableringar – och nya arbetstillfällen.

– Redan nu kan vi säga att det ser ut som att den här flygplatsen inte är ointressant för Sveriges försvarsförmåga, säger Jimmy Jansson (S) om samtalen.

Han vill att staten ska ge Försvarsmakten förutsättningar att kompensera kommunen om marken inte går att använda till nya jobb.

”Det minsta man kan begära”

– Om det är så att flygplatsen behövs för att försvara Sverige så är det klart att Eskilstuna gärna är med och hjälper till, men i andra vågskålen vill jag ha en statlig kompensation på 1500–2000 kvalificerade jobb. Gärna en myndighetsplacering eller något liknande.

Men Jimmy Janssons förväntningar stannar inte där.

– Gärna också en gräddfil i att få investeringar, i att få fram mer elektricitet till Eskilstuna så att vi kan ta emot andra typer av etableringar. Det tycker jag är det minsta man kan begära som kommun om vi också ska hjälpa till att försvara Sverige.

SVT har sökt såväl Försvarsmakten som regeringen för kommentarer men de vill inte uttala sig i frågan.

I klippet berättar Jimmy Jansson (S) om samtalen med Försvarsmakten.

Köptes 2007

Flygplatsen byggdes som en militär flygbas och började användas på 1960-talet. I början av 2000-talet togs beslutet att avveckla all militär verksamhet och 2007 köpte kommunen flygplatsen för tolv miljoner kronor.

Kommunen har undersökt om det finns intresse från kommersiella aktörer att driva flygplatsen men tidigare i år konstaterade man att det inte finns någon möjlig köpare i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.