Flen har högst andel ungdomar som dömts för brott i Sörmland: ”Inte lika rädda att hamna i våra register”

Uppdaterad
Publicerad

Flen är den kommun i Sörmland som har högst andel ungdomar som är dömda för brott. Det visar en kartläggning som SVT har gjort. Enligt kommunpolisen Ted Bäck märker man av en förändring i attityden hos unga.

– I dag är man inte lika rädd att hamna i våra register, säger han.

Ted Bäck som har arbetat som polis i flera år säger att det är framförallt är narkotikabrotten och våldsbrotten som ungdomarna står för.

– Vi har ungdomar som har en beroendeproblematik eller som säljer narkotika och då leder det ofta till konflikter vilket i sig skapar våldsbrott och olaga hot. Då hänger de andra brotten med som ett resultat av narkotikamissbruket, säger han.

Ungdomar och kriminalitet i Sörmland

”Ett problem som kommit och gått”

Siffror från SCB och Brottsförebyggande rådet (Brå) som SVT har sammanställt visar att nästan 7 procent av alla ungdomar som är 15-19 år i Flen har blivit lagförda, vilket är en bra bit över riksgenomsnittet som ligger på 5,6 procent.

– Dels har vi individer som är på glid där vi jobbar väldigt nära socialtjänst och sen har vi platser i kommunen där vi haft nyanlända ungdomar som har bott och som det har varit problem med kring olika händelser som vi fått hantera. Det har varit ett problem som kommit och gått.

Flen har högst andel lagförda som är 15-19 i Sörmland. Foto: SVT Design

Siffrorna från SCB och Brå är från slutet av 2020 och i dag säger polisen att lägesbilden är lugn.

– Vi har bra koll på ungdomarna och vi gör ett bra förebyggande arbete, säger Ted Bäck.

Får hembesök av polis

En metod som polisen använder sig av för att arbeta förebyggande är orosbesök. Då gör polisen ett hembesök hos en ungdom som är på glid eller som till exempel riskerar att hamna i kriminalitet. Det görs i samråd med vårdnadshavare för att fånga upp oron innan det gått för långt.

– Hos föräldrarna ser vi en väldigt positiv respons i nästan alla fall. Men ungdomen kanske inte är lika mottaglig i början. Om vi inte har träffat ungdomen först är det en första ingång till en relation med den ungdomen som vi kan bygga vidare på, säger han.

Efter våldsamma utvecklingen av ungdomskriminaliteten i medelstora städer – kan utvecklingen sprida sig även till mindre städer? Hör kommunpolisen Ted Bäck i videoklippet ovanför.

Andelen lagförda unga, 15-19 år

Riket 5,6 procent

Sörmland 6,2 procent

Flen 6,9 procent

Gnesta 6,8 procent

Nyköping 6,7 procent

Eskilstuna 6,4 procent

Trosa 6,3 procent

Katrineholm 6,2 procent

Strängnäs 5,1 procent

Oxelösund 5,3 procent

Vingåker 3,9 procent

Källa: SCB/Brå.

Siffrorna gäller andelen unga mellan 15 och 19 år som den 31 december 2020 någon gång blivit lagförda för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomar och kriminalitet i Sörmland

Mer i ämnet