En ung kvinna plockar ett glas från en hylla medan en annan kvinna står bredvid med flera glas i handen. De befinner sig i en mörk bar- eller restaurangmiljö med hängande lampor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nattklubbarna har helt försvunnit i många småstäder – men här i Strängnäs öppnar en ny som Madelene Fernqvist och Milla Jansson förbereder för öppning. Foto: SVT

Här är staden som går mot strömmen – Strängnäs öppnar nattklubb när andra stänger

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 40 000 i kommunen – flera svenska städer i Strängnäs storlek har inga nattklubbar alls. Men här finns snart två. Följ med till stan som går strömmen och kolla in Stängnäs-krogen som gör sig redo för öppning mitt i den svenska klubbdöden.

– Folk kommer alltid att vilja dansa, säger driftchefen Madelene Fernqvist.

Den minskade viljan att gå på nattklubb syns inte bara i Sverige utan även i Norden och övriga Europa. Enligt Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet, kan en bakomliggande orsak vara att den yngre generationen dricker mindre alkohol och inte träffas fysiskt i samma utsträckning som tidigare.

Det minskade intresset märks framförallt av på mindre orter. Vissa städer står helt utan nattklubbar. Men i Strängnäs går man mot strömmen. Där öppnar nu en ny nattklubb – trots att det redan finns en sedan tidigare.

”Flera ben att stå på”

När SVT besöker lokalen är förberedelserna inför den kommande öppningen i full gång. Madelene Fernqvist berättar att nattklubben är en del av ett större koncept och att man kommer få intäkter från bland annat en restaurangdel.

– Vi har fler ben att stå på, att driva enbart en nattklubb är nog svårt, säger hon.

Olika utbud i Sörmland

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med flera alkoholhandläggare i länet. Enligt dem har det blivit svårare för nattklubbar att överleva – dels på grund av att det under flera år varit svåra tider med pandemi och lågkonjunktur. Men även på grund av det minskade intresset från den yngre generationen.

Bland de sörmländska kommunerna varierar utbudet av nattklubbar. Enligt kommunernas uppgifter finns det förutom i Strängnäs i dagsläget nattklubbar i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna.

Trosa, Gnesta, Flen, Vingåker och Oxelösund står utan.

Madelene Fernqvist tror dock att man kommer lyckas locka de yngre.

– Vi får väcka liv i staden igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.