Morgan Andersson vaccineras mot covid-19 på Stadsmissionen i Eskilstuna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Stadsmissionen och Region Sörmland vaccinerar i Eskilstuna. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Här får Morgan i Eskilstuna vaccin: ”Hade skippat annars”

Uppdaterad
Publicerad

Utsatta personer som lever i fattigdom eller hemlöshet drar sig ofta för att kontakta vården. Under tisdagen fick några av dem vaccin mot influensa och covid-19 i Eskilstuna.

– Jag hade nog skippat det annars, säger besökaren Morgan Andersson.

Det är Sörmlands stadsmission och Region Sörmland som erbjuder vaccinationerna till hemlösa eller på annat sätt utsatta personer.

Petra Knutsson, sjuksköterska och tillförordnad verksamhetschef vid Stadsmissionen Nyköping, berättar att många av deras besökare drar sig för att söka vård.

– Det är definitivt en svår grupp att nå, säger hon.

Tappade lukt och smak – nu vill han ha vaccin

Under tisdagens vaccinering hade 20 personer i Eskilstuna föranmält sig för vaccination, och man räknade med runt 30 besökare totalt.

En av dem var Morgan Andersson, som tappade både lukt- och smaksinnet när han fick covid-19 år 2020. Han har en bostad, men kommer gärna till Stadsmissionens öppna mötesplats.

– Jag kom hit för att äta grötfrukost, och i dag var det lägligt att få en covidspruta. Jag hade nog skippat det annars, säger han.

Under måndagen skedde en liknande vaccinationsinsats i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.