Reportern Otilia Bogen tittar in i kameran. Hon håller i en liten mikrofon som är kopplad till en datorskärm där ett AI-ansikte syns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad får SVT:s reporter för råd av AI:n? Se hur rådgivningen går till i klippet. Foto: Serafia Olausson, SVT

Här får SVT:s reporter studievägledning – av en AI

Uppdaterad
Publicerad

Kan ungdomar få vägledning in i yrkeslivet av en chattbot på en skärm? Se när SVT:s reporter Otilia Bogen får tips om framtida yrkesval av studie- och yrkesvägledaren Kim.

När AI och skola nämns i samma mening handlar det ofta om fuskande elever som använder chattbotar för att få bättre betyg på inlämningsuppgifter. Men företaget Atea tror att artificiell intelligens också kan användas som avlastning och stöd för befintlig skolpersonal.

För att visa hur det skulle kunna gå till har företaget utvecklat AI:n Kim som är en digital studie- och yrkesvägledare, ett yrke som det råder brist på utbildad personal inom.

Kim är en prototyp som inte används i någon skola i nuläget, men Lisa Kilestad, skolexpert på Atea, tror att liknande lösningar kommer att vara verklighet inom en snar framtid.

Inte ersätta människor

– Den stora fördelen är att den är lättillgänglig för eleverna. Den kan olika språk, är inkluderande och likvärdig, säger Lisa Kilestad.

Ska den ersätta människor?

– Vi tänker att teknik är ett medel, inte ett mål. Det ska ses som ett komplement, säger Lisa Kilestad.

Andra områden där hon tror att AI kommer att användas inom skolan är till exempel för att avlasta lärare med administrativa uppgifter.

I klippet ovan testar reportern Otilia Bogen hur bra Kim är på att ge studievägledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.