Skulpturen föreställer en person i stående position som håller en kanot, och ett barn i en blå bärsjal. Bakgrunden består av en spegelblanka vattenyta och trädkantade grönytor, vilket skapar en lugn och naturskön atmosfär. Skulpturen är placerad vid vattnet och bär namnet ”Gert Fredriksson”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det målas ofta upp som att män inte vill ta sitt ansvar” – i klippet hör du Vilgot Österlund prata om det ojämställda föräldraskapet. Foto: Robin Hult/SVT

Här har statyn i Nyköping dekorerats för mansdagen

Uppdaterad
Publicerad

16 procent av svenska arbetare och tjänstemän upplever att kvinnor förväntas ta ut mer föräldraledighet än män, visar en ny undersökning. För att uppmärksamma att pappor förlorar tid med sina barn har tankesmedjan Arena idé klätt statyer i bärsjalar och dockor.

– Vi tror att man undermedvetet anpassar sig efter förväntningar som omvärlden har, säger Vilgot Österlund, statistiker på Arena idé.

Vid Nyköpingsån står en staty av kanotisten Gert Fredriksson, utförd av Thomas Qvarsebo. Under tisdagen kläddes statyn i en bärsjal och en docka. Syftet är att uppmärksamma ojämställt föräldraskap.

– Det är gjort av helt vanliga pappor och män som tycker att förväntningarna på män borde förändras, säger Vilgot Österlund.

Vabbar mindre än kvinnor

Män i Sverige tar endast ut 30,9 procent av föräldrapenningdagarna och 38 procent av vabbdagarna enligt Arena idé. En Novusundersökning gjord på uppdrag av Arena idé och Make Equal visar även att svenska arbetare och tjänstemän upplever att kvinnor förväntas ta mer föräldraledighet.

Vilgot Österlund tror inte att män saknar viljan att umgås med sina barn, och inte heller att ekonomin är helt avgörande.

– Även i de fall där kvinnan tjänar mer än mannen tar kvinnan ut en betydligt större del av föräldraledigheten, säger han.

Se hur statyn har utsmyckats i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.