Maria Rydén Davoust står vid domkyrkan i Strängnäs. Hon håller upp en mobil med en bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledare Marie Rydén Davoust berätta om den nya byggnaden som enligt plan ska ha ett säkert rum för krig. Foto: SVT

Här planeras ett säkert rum vid krig – intill domkyrkan i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny byggnad vid domkyrkan i Strängnäs är en av förändringarna som planeras när en ny detaljplan nu ska ut på samråd. I huset planeras bland annat ett säkert rum som skulle kunna användas vid krig.

Planerna för domkyrkoberget i Strängnäs har pågått under flera års tid. 2020 utsågs en arkitekt och nu ska Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ta beslut om att skicka ut det nya förslaget till detaljplan på samråd – där kommer den som vill kunna tycka till om förändringarna.

I planerna ingår bland annat en uppbyggnad av den befintlig byggnaden Djäknegården. Men det finns även en helt ny byggnad med i skisserna. Den ska ligga vid den sydöstra sidan av kyrkan och ska vara en ny mötesplats med bland annat kafé och fler toaletter.

– Det rör sig på årsbasis ungefär 100 000 människor på den här platsen. Det finns två toaletter som är öppna för allmänheten. Vi behöver fler toaletter, säger Marie Rydén Davoust.

Förening kritisk

De planerade förändringarna har dock fått kritik. Svenska byggnadsvårdsföreningen, som arbetar med att värna det gröna kulturarvet i Sverige, menar att förändringarna kommer påverka kulturmiljön negativt och har därför lagt till projektet på sin gula lista.

Men förändringarna är nödvändiga, menar Marie Rydén Davoust.

– Det är superviktigt om vi vill fortsätta ha det här som en levande plats. Annars kommer det här så småningom vara en museal plats, säger hon.

Hör henne berätta om den planerade byggnaden med det säkra rummet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.